Spune ce simti...

Fiecare are o poveste de zis din viata sa, daca vrei sa iti afle toti povestea ta sau vrei sa propui un subiect pentru un articol trimite-mi un maill : sfaturi.utile@yahoo.com , si eu le voi publica. Indrazneste!!

joi, 4 martie 2010

Cum sa il recuceresti?


Mi-a propus cineva sa fac un articol despre cum sa il recuceresti pe fostul iubit. Am cautat pe google sa vad cam cate fete isi doresc sa faca acest lucru, am ramas foarte surprinsa cand am vazut ca sunt sute.

Primul lucru la care ar trebui sa te gandesti este « merita sa il mai recuceresti ? » Si iti voi zice cateva cazuri in care nu mai se merita sa lupti : daca te-a parasit el pentru alta fata si esti sigura ca o iubeste pe ea si nu pe tine, daca in timpul relatiei ai fost nefericita din vina lui, ai fost agresata atat verbal cat si fizic, daca te-a inselat de nenumarate ori etc. Daca te afli intr-o asemenea situatie nu te injosi tinandu-te dupa el si implorandu-l sa se intorca la tine, gaseste puterea sa mergi mai departe si sa speri la ceva mult mai bun pentru ca meriti.

Daca motivul pentru care va-ti despartit nu este prea grav si inca va iubiti mai sunt sanse de impacare,dar trebuie sa va doriti cu adevarat. In primul rand reflecteaza asupre relatiei voastre si vezi care au fost gesturile ce l-au indepartat de tine chiar daca te iubeste. Vezi unde ai gresit si incearca sa nu mai faci la fel,gandeste-te ce gen de fata ii place si incearca sa vezi daca poti fi asa, daca nu poti nu mai are rost sa incerci. Barbatilor nu le place sa fi sufocati, sa li-se interzica iesirile cu prietenii, sa li-se faca crize de isterie sau gelozie la fiecare intalnire, sa dea socoteala pentru fiecare gest si vorba, sa fie intrebati la fiecare 5 minute daca va mai iubeste, sa fie stresati toata ziua cu telefoane prin care sunt controlati ce fac si cu cine sunt, sa te comporti ca o fata rasfatata etc. Trebuie sa incerci sa fii feminina, intelegatoare, sa ii arati incredere si respect, sa pretuiesti tot ce face pentru tine si sa nu ii ceri tot timpul mai mult. In concluzie aratai ca esti langa el si la bine si la rau.

Nu vei reusi sa il recuceresti rugandu-te de el non stop, sunandu-l zi si noapte, ci oferai un timp de gandire, si apoi invita-l in oras sa aveti o discutie serioasa despre voi. Este ocazia ta sa ii arati ca poti fi asa cum vrea el.Nu ii promite nimic, nu ii zi ca « voi fi asa pentru tine », lasa faptele sa vorbeasca. Recunoaste ca ai gresit si ca iti pare rau pentru ca nu ai stiut sa il apreciezi si te-ai purtat copilareste, probabil si el a gresit dar nu trebuie sa ii reprosezi, o sa recunoasca el singur. Solutia magica e comunicarea.

O alta intrebare care mi-a fost adresata e « cum imi dau seama daca ma iubeste ? ». E foarte simplu, din privirea lui, din gesturile lui, din intreaga atitudine fata de tine. Fura-i un sarut si urmarestei reactia, daca te respinge violent nu mai ai sanse. Doar tu poti sa iti dai seama daca te iubeste sau nu. Iar la intrebarea « daca ma mai iubeste ? » daca te iubea acum o saptamana sigur te iubeste si azi, dragostea nu dispare peste noapte chiar daca unii asa sustin, ai nevoie de timp sa poti sa spui ca nu mai iubesti pe cineva. Chiar si peste ani cand iti vei aminti de cineva pe care ai iubi te trece un fior pentru ca ceva tot ramane acolo in suflet.

miercuri, 3 martie 2010

Ce se intampla cand intr-o relatie intervine « gura lumii » ?


O veche zicala spune ca « gura lumii e sloboda », adica oricat de mult ai vrea sa o inchizi nu vei reusi.. Dar ce faci atunci cand toti isi dau cu parerea despre relatia ta si nu te lasa sa traiesti linistita cu iubitul tau ? Cand toti in jurul tau contesta ceea ce vrei tu si se asteapta sa faci ce zic ei ? De ce incearca sa va desparta desi vede ca sunteti fericiti ? Multe persoane ar vrea un raspuns la toate aceste intrebari dar nu il gasesc si poate nu il vor gasi niciodata. Variantele de raspuns sunt nenumarate.

Asi putea spune sa ii ignori, asta se poate doar daca este vorba de persoane straine,dar ce faci cand proprii parinti sau persoane apropiate iti baga « bete in roate » ? Aceasta situatie este mult mai dificila. Trebuie sa te gandesti ca orice parinte ii vrea binele copilului sau, chiar daca ideile lor nu coincid cu ale voastre asta nu inseamna ca ale lor sunt gresite. Incearca sa analizezi ceia ce au ei sa iti zica si poate o sa iti dai seama ca au dreptate in felul lor. Nu zic ca ar trebuii sa renunti la ideile tale si sa le accepti pe ale lor, ci doar sa incerci sa ii intelegi ca isi fac griji pentru tine si spusele lor au un sambure de adevar. In cazul in care parintilor nu le place de iubitul tau doar din cauza ca nu e asa cum vor ei, dar tu stii ca te va face fericita, zi ca ei si fa ca tine, nu e nevoie sa te certi.. Iar in cazul rudelor care gasesc ceva de zis recomanda-le frumos sa isi vada de viata lor si sa te lase sa o traiesti pe a ta si sa lase barfa ca nu e frumos.

Multe persoane care nu au avut o casnicie reusita sau au fost nefericite tind sa creada ca tuturor le va fi la fel, sau pur si simplu sunt invidiosi pe fericirea ta si fac tot posibilul sa ti-o umbreasca. Nu le da sadisfactie, fii puternica si lupta pentru relatia ta daca chiar merita si nu lasa pe nimeni sa se bage intre voi. Pe ei lasa-i sa vorbeasca ce vor, tu arata-le ca nu te afecteaza cu nimic cuvintele lor si asta o sa ii deranjeze si poate o sa ii faca sa renunte. Sa nu iti inchei o relatie din cauza celorlalti daca tu stii ca el sau tu nu aveti nici o vina si va iubiti, pentru ca ai face o mare prostie.

Cat despre parinti , nu uita : zi ca ei si fa ca tine.
Prietena mea + iubitul meu = tradare



PRIÉTEN, -Ă, prieteni, -e, s.m. și f. Persoană de care cineva este legat printr-o afecțiune deosebită, bazată pe încredere și stimă reciprocă, pe idei sau principii comune; amic. ♦


ADEVĂRÁT adj., adv. 1. adj. aievea, autentic, cert, incontestabil, neîndoielnic, neîndoios, nescornit, netăgăduit, pozitiv, real, sigur, veridic, veritabil. (Un lucru ~.) 2. adv. (interogativ) cert, serios, sigur. (- Așa s-au întâmplat lucrurile! – ~ ?) 3. adj. corect, drept, exact, just. (Concluzii ~.) 4. adv. drept, just. (A vorbit ~.) 5. adj. autentic, curat, neaoș, veritabil, (pop. și fam.) sadea, get-beget. (Moldovean, țăran ~ .) 6. adj. v. efectiv. 7. adj. v. sincer. 8. adj. autentic, curat, nefalsificat, original, veritabil. (Artă ~; bea o cafea ~.)



TRĂDÁ, trădez, vb. I. 1. Tranz. A înșela în mod voit și perfid încrederea cuiva, săvârșind acte care îi sunt potrivnice, pactizând cu dușmanul etc. ♦ A fi neloial față de cineva sau de ceva. ♦ A se abate de la o linie de conduită, a dovedi inconsecvență față de o acțiune, de o idee etc. ♦ A comite o infidelitate în dragoste sau în căsnicie; a înșela. 2. Tranz. (Despre facultăți fizice sau psihice) A nu mai funcționa (bine), cauzând dificultăți. Memoria îl trădează. 3. Tranz. și refl. A (se) da pe față; a (se) da de gol. – Din lat. tradere

De ce credeti ca am scris aceste definitii din DEX ? Raspunsul este foarte simplu : penru a intelege ce inseamna un PRIETEN ADEVARAT si un TRADATOR(are) si a nu mai folosi expresia « prietena mea cea mai buna ma tradat cu iubitul meu ». Prietena cea mai buna nu are cum sa te tradeze, este imposibil prin definitie, si din moment ce te-a tradat inseamna ca nu ti-a fost niciodata prietena adevarata ci doar a jucat teatru. Stiu ca pe moment ti-se cutremura lumea si simti ca totul in jurul tau e doar minciuna, nu poti sa realizezi ca persoanele la care tineai cel mai mult te-au tradat intr-un mod atat josnic. Dar nu te grabi sa arunci vina doar pe ea, deoarece sunt doi vinovati in acesta poveste nu unul singur. Iubitul tau daca chiar te iubea si te respecta nu cadea in jocul prietenei, ci se impunea in fata ei amintindu-i ca el are o iubita, iar asa zisa prietena ar fi trebuit sa se gandeasca cat rau iti face tie. Nu merita sa plangi pentru nici unul dintre ei si nici sa iti faci planuri de razbunare, arata-le ca poti fi fericita si fara ei chiar daca sufletul tau plange.

« Ii pot ierta ? » la un moment dat o sa iti vina in minte si sceasta intrebare magica, iubitul o sa vina cu scuze si cu rugaminti de iertare, pareri de rau, iar prietena la fel. Rapunsul e doar la tine, dar nu uita ca dupa a doua sansa o sa vina si a treia, a patra samd. e decizia ta daca vrei sa stai toata viata langa o persoana in care nu mai poti avea incredere niciodata sau nu. Cand iubesti nu exista nici un motiv suficient de bun ca sa inseli, deci nu te lasa calcata in picioare si fa-te respectata. Cat despre asa zisa prietena exista expresia « cu asa prieteni cine mai are nevoie de dusmani »... Prieteni adevarati sunt din ce in ce mai rari, dar nu imposibil de gasit...

Si nu uita ca viata e prea frumoasa ca sa iti pierzi timpul plangand dupa cineva care nu merita, fii fericita ca ai scapat si ca poti sa iti cauti adevarata dragoste si fericire langa o persoana care stie ce e respectul. Fii putenica si lupta pentru fericirea ta !

luni, 1 martie 2010

Virginitatea
"Sa o fac sau mai astept?"


“Sa o fac sau sa mai astept?” aceasta intrebare si-o pun multe tinere in momentul in care, partenerul le da semne ca ar vrea ca relatie lor sa ajunga la un alt nivel , si anume la relatii intime.
Motivele pentru care ajung fetele sa isi puna aceasta intrebare sunt foarte multe,asa ca le voi lua pe rand .

• « mi-e frica ca ma va durea » durerea pe care o simti in momentul dezvirginarii depinde de mai multi factori : ce fel de himen ai( daca e subtire durerea este supotabila,ca o intepatura de ac ; daca e gros durerea va fi un pic mai mare, dat tot suportabila ; iar daca este si subtire si elastic, aceasta va fi aproape inexistenta) ; cat de excitata esti in momentul penetrarii (cu cat esti mai excitata cu atat durerea va fi mai mica, deoarece vaginul tau se dilata) ; cat de relaxata esti etc. Dar cu durere sau nu toate trec, deci o sa treaca si asta.

• « daca ma paraseste dupa ce o facem ?» riscul acesta va exista intodeauna, fie ca este vorba de o relatie da cateva luni sau de cativa ani. Incearca sa iti dai seama ce persoana ai langa tine si nu ceda chiar dupa o luna de relatie pentru ca nu ai apucat inca sa il cunosti. Asteapta pana cand o sa fii sigura ca acesta te merita, iar daca se intampla sa te paraseasca, nu iti pierde timpul plangand dupa el,nu este o tragedie, pastreaza amintirile frumoase si mergi mai departe. Viata continuua.

• « daca o sa afle mama si tata ? » ei o sa afle doar daca o sa le zici tu pentru ca nu o sa strigi in gura mare la toti prieteni ca tu nu mai esti virgina. Acest lucru te priveste doar pe tine si iubitul tau, decizia e a ta daca le spui parintilor sau nu.

• « daca nu fac ceva bine si nu o sa ii mai placa de mine ? » nimeni nu s-a nascut invatat si mai ales ca e prima data nimeni nu se asteapta sa stii tot, iar de felul in care arati nu ai de ce sa iti faci griji pentru ca daca te iubeste esti frumoasa oricum pentru el. Fii tu insati si o sa fie bine.

• « oare sunt pregatita ?» asta doar tu o poti sti. Dar din moment ce iti pui aceasta intrebare sigur ai indoieli. Puneti ordine in ganduri si in momentul in care nu va mai exista nici o intrebare in legatura cu ceea ce vei face si esti sigura de acest pas, atunci esti pregatita.

• « daca raman insarcinata ? » nu o sa ramai daca sunteti atenti si va protejati. Folositi prezervativul !!!

Prima data e posibil sa fie dezamagitor pentru unele fete dar nu disperati vor veni si vremuri mai bune. Incercati sa faceti acest pas la o varsta potrivita si cu o persoana care o iubiti si va iubeste. Informati-va inainte depre metode contraceptive si folositile pentru a nu ajunge in situatii critice.


PROTEJATI-VA !!!
Cum iti dai seama daca esti insarcinata?


Primele simptome ale sarcinii difera de la femeie la femeie, unele pot chiar sa nu isi dea seama daca sunt insarcinate deoarece nu prezinta nici unu. Voi incerca sa va enumar cele mai fregvente simptome :

1. lipsa su intarzierea menstrelor ;
2. te simti rau si iti vine sa vomiti, in special diminiata, dar si pe parcursul zilei ;
3. usoara tensiune la sani (durere asemanatoare cu cea de dinaintea menstrei) ;
4. mameloane mai intens colorate ;
5. senzatia de foame exagerata ;
6. urinari fregvente ;
7. senzatie de oboseala sau de somnolenta ;
8. modificare mirosului (simti puternic mirosuri pe care inainte nu le sesizai) ;
9. senzatia de balonare.

Pentru a sti cu certitudine daca esti sau nu insarcinata fa un TEST DE SARCINA la 2 saptamani de la contactul sexual neprotejat. Se gaseste in farmacii si nu este scump .


PROTEJATI-VA!!!

Cum treci peste o despartire?

Daca tocmai te-ai despartit de persoana iubita nu intra in depresie, daca te-a parasit sigur a pierdut el si nu tu. Incearca sa vezi asta ca un nou inceput si nu ca un sfarsit dramatic al vietii tale. Gandeste-te ca a fost doar o experienta de viata din care inveti ceva si mergi mai departe fara regrete si resentimente. Ai incredere in tine si fii optimist(a), totul in viata e trecator.
Pentru a putea uita mai usor, iata cateva idei care sper sa va ajute:

1. Nu e vina ta si nici a celuilalt de aceasta despartire, pur si simplu nu a fost el pentru tine si nu va potriveati, daca ai fi ramas cu el poate ai fi suferit mai mult decat suferi acum.

2. Chiar daca suna ciudat plansul uneori chiar ajuta sa te descarci. Incearca cand simti nevoia sa plangi stai in casa si sa nu incerci sa te opresti (bine inteles nu exagera sa stai si sa plangi toata ziua), elibereaza-te si accepta ca asa a fost sa fie si mergi mai departe.

3. Oricat de tentata sa il suni sau sa cauti motive sa il mai vezi incearca sa te abtii mai mult rau o sa iti faci. Incearca sa pastrezi distanta, rupe orice legatura cu el. Iar daca datorita anumitor motive sunte-ti nevoiti sa va vedeti in fiecare zi incearca sa il eviti cat mai mult si sa nu stai sa il admiri , trateaza-l ca pe un strain.

4. Nu mai rememora ce a fost intre voi, incearca sa iti faci ceva care sa iti ocupe mintea si nu lasa nici un gand cu el sa te patrunda, cel putin pana cand acestea nu te mai pot afecta. Nu sta la discutii cu prieteni despre el si ceea ce a fost,vorbeste cu ei sa nu aduca in discutie acest subiect.

5. Incearca sa iesi cu prieteni in oras sa te distrezi si poate gasesti alta iubire, nu incerca sa cauti pe altcineva doar cu gandul sa il uiti pe celalalt pentru ca de cele mai multe ori nu functioneaza.

6. Daca iti gasesti alta iubire nu fa comparatie intre aceasta si fosta, ia lucrurile asa cum sunt si renunta la expresii de gunul in mintea ta : « si el facea la fel , si el imi aducea flori, si el mi-a dat asta, si el mi-a facut asta » sau « celalat face asa si nu asa » etc.

7. Nu generaliza. Daca fosta iubire te-a dezamagit asta nu inseamna ca toate vor face la fel, exista si persoane care pot sa iubeasca si sa te faca fericita.

8. Accepta ceea ce a fost si mergi mai departe, viata continuua si ai multe oportunitati in fata, bucurate de ele. Nu iti face viata un iad pentru cineva care nu merita, meriti mult mai mult. Viata e asa cum ne-o facem,asa ca hai sa o facem frumoasa !

Succes si sper ca v-am fost de folos !
Metode contraceptive


Metodele contraceptive sunt acele metode care previn o sarcina. Exista mai multe tipuri de metode contraceptive, fiecare cu caracteristicile ei pro si contra. Analizarea corecta a tuturor optiunilor contraceptive permite alegerea corecta a unei astfel de metode.


Metodele naturale de contraceptie se bazeaza pe recunoasterea zilelor fertile ale femeii, zile in care se poate produce o sarcina si evitarea contactelor sexuale in aceasta perioada sau sa se recurga la celelalte mijloace anticonceptive (prezervativ, diafragma).




Metoda calendarului reprezinta metoda care determina perioada fertila prin urmarirea duratei ciclurilor menstruale anterioare si a stabilirii unei forme generale de evolutie. Prin metoda calendarului se evita intalnirea dintre spermatozoizi si ovul prin renuntarea la contacte sexuale in perioada in care ovulul ar putea fi fecundat.
O sarcina apare in urma fecundarii ovulului, de catre spermatozoid, numai in zilele de fertilitate din jurul momentului ovulatiei : 3 – 4 zile inainte si 1-2 zile dupa aceasta. La un ciclu stabil de 28 de zile, ovulatia apare in ziua a 14-a, considerand drept prima zi a ciclului, prima zi de menstruatie. La un ciclu stabil de 29 de zile, ovulatia are loc in ziua a 15-a, la cel de 30 de zile ovulatia apare in ziua a 16-a, si asa mai departe, constanta fiind perioada de 14 zile de la ovulatie pana la viitorul ciclu menstrual. In cazul in care ciclul menstrual nu este constant calculul perioadei fertile difera : se identifica ciclul cel mai scurt si a cel mai lung din cel putin 8 – 10 cicluri urmarite. Pentru gasirea primei zile a perioadei fertile se ia ciclul cu numarul cel mai scurt de zile si din el se scade numarul 20, pentru gasirea ultimei zile a perioadei fertile se ia ciclul cu numarul cel mai mare de zile si din el se scade numarul 11 iar din rezultate se gaseste, cu aproximatie, perioada fertila dintr-o luna.

Avantaje:
Nu exista efecte secundare; partenerii impart responsabilitatea de planificare a familiei; sunt foarte ieftine; pot fi folosite si pentru planificarea aparitiei unei sarcini. Metoda calendarului este o metoda naturala de contraceptie bazata pe recunoasterea zilelor fertile si este lipsita de nocivitate, nu are nici un fel de efecte secundare, poate fi folosita ocazional, nu reprezinta nici o interventie pe corp, are pretul scazut, invatarea ei poate ajuta cuplul sa o foloseasca atat la contraceptie cat si la conceptie, nu exista probleme de revenire a fertilitatii.

Dezavantaje:
Este nevoie de multa atentie, intelegere si acord din partea ambilor partenerii; este necesara o inregistrare atenta a datelor; dificil de practicat cand ciclul este neregulat; nu previn bolile cu transmitere sexuala, inclusiv SIDA.

Prezervativul:

Prezervativul sau condomul este un mijloc de protectie fata de sarcina nedorita si fata de bolile cu transmitere sexuala. Este destinat acoperirii penisului aflat in erectie. Prezervativele nu au efecte secundare, sunt lipsite de nocivitate, nu necesita administrare zilnica, pot fi folosite fara ajutorul personalului medical, se pot procura din multe locuri.

Diafragma

Diafragma este fabricata din cauciuc moale. La margine fiind tinuta intinsa de un cerc elastic, ea se bombeaza sub forma unei mici cupole. Trebuie introdusa in vagin inainte de actul sexual. Fiind de diferite marimi diafragma trebuie ajustata de medic. acopera colul uterin si blocheaza trecerea spermatozoizilor catre uter si trompele uterine si serveste ca suport pentru substantele spermicide. diafragma, pe partea ei interioara, va fi unsa cu un produs anticonceptiv antispermatozoic (impotriva spermatozoizilor), care poate fi crema sau gel, urmand ca inaintea actului sexual sa fie introdusa adanc in vagin, formand o bariera inaintea orificiului din gatul uterin, ce va impiedica patrunderea spermatozoizilor in uter si mai departe spre trompele uterine. Substanta antispermatozoica distruge spermatozoizii, oprindu-i la randul ei de a-si croi drum spre uter. Dupa contactul sexual diafragma va trebui sa mai ramana in vagin cel putin 6 ore dar nu mai mult de 24 de ore. La contacte sexuale repetate, cu ajutorul unei baghete speciale se va injecta in vagin, de fiecare data din nou, substanta antispermatozoica, dar fara ca pozitia diafragmei sa fie schimbata. Dupa folosire diafragma va fi spalata. In urma nasterii unui copil sau dupa scimbari considerabile in greutatea corporala, diafragma va trebui reajustata.

Eficienta : medie.


Avantaje : este eficienta imediat, nu are efecte secundare, nu intervine in desfasurarea actului sexual (poate fi introdusa in vagin cu pana la 6 ore inainte de actul sexual), utilizarea poate fi intrerupta, usor, in orice moment, nefiind problema cu revenirea fertilitatii.


Dezavantaje : necesita timp pana la invatarea manuirii si controlului pozitiei corecte, iar aceasta presupune ca femeia sa-si cunoasca bine propriul corp, este necesar un examen un control ginecologic prealabil pentru a se stabili dimensiunea diafragmei sau atunci cand este cazul (modificari mari de greutate corporala) pentru redimensionare, trebuie lasate in vagin timp de cel putin 6 ore dupa contactul sexual, uneori poate fi asociata cu infectii ale tractului urinar.


Pilula monohormonala

Este o pilula ce contine numai progestageni.

Eficienta: 96-98%

Administrarea zilnica la aceeasi ora creeaza in uter modificari ce blocheaza patrunderea spermatozoizilor si posibilitatea mentinerii unei sarcini.

Avantaje: Este usor de folosit, este o metoda reversibila; poate fi folosita si de femeile care alapteza; poate fi folosita de femeile care nu pot folosi pilula combinata; nu intervine in desfasurarea actului sexual.

Dezavantaje: Eficienta depinde de corectitudinea folosirii; afecteaza regularitatea ciclului menstrual; creste frecventa sangerarilor intermenstruale; poate creste riscul aparitiei sarcinilor extrauterine; nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala, inclusiv SIDA.




Pilula combinata




Este o combinatie de mici cantitati de estrogen si progesteron.

Eficienta: 98-99%.

Impiedica eliberarea ovulelor si modifica invelisul intern al uterului, care devine neospitalier pentru ovulul fecundat.

Avantaje: Este metoda reversibila cea mai eficienta, usor de administrat; nu afecteaza dorinta sexuala; diminueaza durerile din timpul menstruatiei, reduce cantitativ mentruatia si regleaza ciclul menstrual; diminueaza riscurile anemiei; diminueaza starea de disconfort premenstrual; reduce riscul afectiunilor benigne ale sanului; contribuie la diminuarea aparitiei cancerului uterin si a cancerului ovarian; protejeaza impotriva afectiunilor inflamatorii pelviene; nu intervine in desfasurarea actului sexual.

Dezavantaje: Eficienta depinde de corectitudinea folosirii; nu este recomandata femeilor care prezinta factori de risc cardio-vascular; pot aparea efecte secundare minore, precum dureri de cap, cresteri in greutate, mici sangerari la inceputul administrarii; nu sunt recomandate femeilor peste 35 de ani, fumatoare; interfera cu unele tratamente medicamentoase; nu protejeaza impotriva bolilor cu transmisie sexuala, inclusiv SIDA.

Contraceptive injectabile

Sunt produse cu continut hormonal, administrate sub forma de injectii.

Eficienta: 99%

Ca si alte metode hormonale, opresc ovulatia. Se injecteaza intramuscular. Din muschi se elibereaza lent si constant in organism.

Avantaje: Este una din cele mai eficiente metode contraceptive; o injectie confera o protectie de 8 pana la 12 saptamani; este reversibila; poate fi folosita de femeile care alapteaza.

Dezavantaje: Perturba ciclul menstrual; sangerari neregulate sau chiar absente; este necesara o perioada mai lunga de timp pentru reluarea fertilitatii; nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala, inclusiv SIDA.




PROTEJATI-VA !!!!!