Spune ce simti...

Fiecare are o poveste de zis din viata sa, daca vrei sa iti afle toti povestea ta sau vrei sa propui un subiect pentru un articol trimite-mi un maill : sfaturi.utile@yahoo.com , si eu le voi publica. Indrazneste!!

luni, 1 martie 2010

Metode contraceptive


Metodele contraceptive sunt acele metode care previn o sarcina. Exista mai multe tipuri de metode contraceptive, fiecare cu caracteristicile ei pro si contra. Analizarea corecta a tuturor optiunilor contraceptive permite alegerea corecta a unei astfel de metode.


Metodele naturale de contraceptie se bazeaza pe recunoasterea zilelor fertile ale femeii, zile in care se poate produce o sarcina si evitarea contactelor sexuale in aceasta perioada sau sa se recurga la celelalte mijloace anticonceptive (prezervativ, diafragma).




Metoda calendarului reprezinta metoda care determina perioada fertila prin urmarirea duratei ciclurilor menstruale anterioare si a stabilirii unei forme generale de evolutie. Prin metoda calendarului se evita intalnirea dintre spermatozoizi si ovul prin renuntarea la contacte sexuale in perioada in care ovulul ar putea fi fecundat.
O sarcina apare in urma fecundarii ovulului, de catre spermatozoid, numai in zilele de fertilitate din jurul momentului ovulatiei : 3 – 4 zile inainte si 1-2 zile dupa aceasta. La un ciclu stabil de 28 de zile, ovulatia apare in ziua a 14-a, considerand drept prima zi a ciclului, prima zi de menstruatie. La un ciclu stabil de 29 de zile, ovulatia are loc in ziua a 15-a, la cel de 30 de zile ovulatia apare in ziua a 16-a, si asa mai departe, constanta fiind perioada de 14 zile de la ovulatie pana la viitorul ciclu menstrual. In cazul in care ciclul menstrual nu este constant calculul perioadei fertile difera : se identifica ciclul cel mai scurt si a cel mai lung din cel putin 8 – 10 cicluri urmarite. Pentru gasirea primei zile a perioadei fertile se ia ciclul cu numarul cel mai scurt de zile si din el se scade numarul 20, pentru gasirea ultimei zile a perioadei fertile se ia ciclul cu numarul cel mai mare de zile si din el se scade numarul 11 iar din rezultate se gaseste, cu aproximatie, perioada fertila dintr-o luna.

Avantaje:
Nu exista efecte secundare; partenerii impart responsabilitatea de planificare a familiei; sunt foarte ieftine; pot fi folosite si pentru planificarea aparitiei unei sarcini. Metoda calendarului este o metoda naturala de contraceptie bazata pe recunoasterea zilelor fertile si este lipsita de nocivitate, nu are nici un fel de efecte secundare, poate fi folosita ocazional, nu reprezinta nici o interventie pe corp, are pretul scazut, invatarea ei poate ajuta cuplul sa o foloseasca atat la contraceptie cat si la conceptie, nu exista probleme de revenire a fertilitatii.

Dezavantaje:
Este nevoie de multa atentie, intelegere si acord din partea ambilor partenerii; este necesara o inregistrare atenta a datelor; dificil de practicat cand ciclul este neregulat; nu previn bolile cu transmitere sexuala, inclusiv SIDA.

Prezervativul:

Prezervativul sau condomul este un mijloc de protectie fata de sarcina nedorita si fata de bolile cu transmitere sexuala. Este destinat acoperirii penisului aflat in erectie. Prezervativele nu au efecte secundare, sunt lipsite de nocivitate, nu necesita administrare zilnica, pot fi folosite fara ajutorul personalului medical, se pot procura din multe locuri.

Diafragma

Diafragma este fabricata din cauciuc moale. La margine fiind tinuta intinsa de un cerc elastic, ea se bombeaza sub forma unei mici cupole. Trebuie introdusa in vagin inainte de actul sexual. Fiind de diferite marimi diafragma trebuie ajustata de medic. acopera colul uterin si blocheaza trecerea spermatozoizilor catre uter si trompele uterine si serveste ca suport pentru substantele spermicide. diafragma, pe partea ei interioara, va fi unsa cu un produs anticonceptiv antispermatozoic (impotriva spermatozoizilor), care poate fi crema sau gel, urmand ca inaintea actului sexual sa fie introdusa adanc in vagin, formand o bariera inaintea orificiului din gatul uterin, ce va impiedica patrunderea spermatozoizilor in uter si mai departe spre trompele uterine. Substanta antispermatozoica distruge spermatozoizii, oprindu-i la randul ei de a-si croi drum spre uter. Dupa contactul sexual diafragma va trebui sa mai ramana in vagin cel putin 6 ore dar nu mai mult de 24 de ore. La contacte sexuale repetate, cu ajutorul unei baghete speciale se va injecta in vagin, de fiecare data din nou, substanta antispermatozoica, dar fara ca pozitia diafragmei sa fie schimbata. Dupa folosire diafragma va fi spalata. In urma nasterii unui copil sau dupa scimbari considerabile in greutatea corporala, diafragma va trebui reajustata.

Eficienta : medie.


Avantaje : este eficienta imediat, nu are efecte secundare, nu intervine in desfasurarea actului sexual (poate fi introdusa in vagin cu pana la 6 ore inainte de actul sexual), utilizarea poate fi intrerupta, usor, in orice moment, nefiind problema cu revenirea fertilitatii.


Dezavantaje : necesita timp pana la invatarea manuirii si controlului pozitiei corecte, iar aceasta presupune ca femeia sa-si cunoasca bine propriul corp, este necesar un examen un control ginecologic prealabil pentru a se stabili dimensiunea diafragmei sau atunci cand este cazul (modificari mari de greutate corporala) pentru redimensionare, trebuie lasate in vagin timp de cel putin 6 ore dupa contactul sexual, uneori poate fi asociata cu infectii ale tractului urinar.


Pilula monohormonala

Este o pilula ce contine numai progestageni.

Eficienta: 96-98%

Administrarea zilnica la aceeasi ora creeaza in uter modificari ce blocheaza patrunderea spermatozoizilor si posibilitatea mentinerii unei sarcini.

Avantaje: Este usor de folosit, este o metoda reversibila; poate fi folosita si de femeile care alapteza; poate fi folosita de femeile care nu pot folosi pilula combinata; nu intervine in desfasurarea actului sexual.

Dezavantaje: Eficienta depinde de corectitudinea folosirii; afecteaza regularitatea ciclului menstrual; creste frecventa sangerarilor intermenstruale; poate creste riscul aparitiei sarcinilor extrauterine; nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala, inclusiv SIDA.




Pilula combinata




Este o combinatie de mici cantitati de estrogen si progesteron.

Eficienta: 98-99%.

Impiedica eliberarea ovulelor si modifica invelisul intern al uterului, care devine neospitalier pentru ovulul fecundat.

Avantaje: Este metoda reversibila cea mai eficienta, usor de administrat; nu afecteaza dorinta sexuala; diminueaza durerile din timpul menstruatiei, reduce cantitativ mentruatia si regleaza ciclul menstrual; diminueaza riscurile anemiei; diminueaza starea de disconfort premenstrual; reduce riscul afectiunilor benigne ale sanului; contribuie la diminuarea aparitiei cancerului uterin si a cancerului ovarian; protejeaza impotriva afectiunilor inflamatorii pelviene; nu intervine in desfasurarea actului sexual.

Dezavantaje: Eficienta depinde de corectitudinea folosirii; nu este recomandata femeilor care prezinta factori de risc cardio-vascular; pot aparea efecte secundare minore, precum dureri de cap, cresteri in greutate, mici sangerari la inceputul administrarii; nu sunt recomandate femeilor peste 35 de ani, fumatoare; interfera cu unele tratamente medicamentoase; nu protejeaza impotriva bolilor cu transmisie sexuala, inclusiv SIDA.

Contraceptive injectabile

Sunt produse cu continut hormonal, administrate sub forma de injectii.

Eficienta: 99%

Ca si alte metode hormonale, opresc ovulatia. Se injecteaza intramuscular. Din muschi se elibereaza lent si constant in organism.

Avantaje: Este una din cele mai eficiente metode contraceptive; o injectie confera o protectie de 8 pana la 12 saptamani; este reversibila; poate fi folosita de femeile care alapteaza.

Dezavantaje: Perturba ciclul menstrual; sangerari neregulate sau chiar absente; este necesara o perioada mai lunga de timp pentru reluarea fertilitatii; nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala, inclusiv SIDA.




PROTEJATI-VA !!!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu